به گزارش روابط عمومی ستاد نمازجمعه شهر محلات، حجت الاسلام والمسلمین دکتر ربانی امام جمعه محلات در خطبه اول نماز جمعه که در مسجد القائم(عج) برگزار گردید ضمن توصیه به تقوا و پرهیزکاری با اشاره به بخشی از دعای بعد از هر نماز در ماه مبارک رمضان و دعای معروف هنگام تحویل سال در خصوص حسن حال و سوء حال گفت: حسن حال این است که انسان سبک بار از گناه باشد و سوء حال این است که انسان بار گناهانش سنگین باشد، در نامه ۳۱ نهج البلاغه امیر مومنان علی (ع) به فرزند بزرگوارشان امام مجتبی (ع) می فرماید: پسرم در پیش رو یک گردنه و عقبه ای داری کسی آنجا حالش بهتر است که سبک بار باشد کوله بار گناهانش سبک و خالی باشد بنابراین یکی از مصادیق حسن حال و احسن احوال این هست که انسان از گناه سبک بار باشد گناه نداشته باشد خود ماه مبارک رمضان فی نفسه این حسن حال را برای ما ایجاد می کند.
وی با اشاره به دعای ۴۵ صحیفه سجادیه گفت: وقتی که امام سجاد (ع) با ماه مبارک رمضان وداع می کند می فرماید:خداحافظ ای ماه مبارک رمضان چقدر گناهان را از پرونده اعمال ما محو و بار ما را سبک کردی، ای ماه با برکت و مبارک رمضان چقدر عیب های ما را پوشاندی، چقدر حال ما را در این زمینه خوب کردی، خداحافظ ای ماه مبارکی که چقدر بندگان خدا در این ماه به برکت این ماه و به واسطه عنایت الهی از آتش عذاب الهی آزاد شدند این می شود حسن حال، باید خدا را شاکر باشیم.
ایشان افزود: حضرت می فرماید: خداحافظ ای ماه مبارک چقدر قلب ها به واسطه رحمت الهی در این ماه نرم شدند، قساوت قلب سوء حال است و رقت قلب حسن حال است غَیِّرْ سُوءَ حَالِنَا بِحُسْنِ حَالِک و حَوِّلْ حَالَنَا إِلَی أَحْسَنِ الْحَالِ یعنی دل های ما را نرم کن اگر گناه آن ها را تیره و قسی کرده این قلب را رقیق و لطیف کن، در همین دعا می فرماید: خداحافظ ای ماه مبارکی که آلودگی های گناهان را از ما شستی این می شود حسن حال.
امام جمعه محلات تصریح کرد: البته این مطالبی که عرض می کنم مربوط به احسن حال معنوی است ما یک احسن حال مادی هم داریم رفاه ، امنیت ، عدالت ، عزت و سربلندی همه این ها به جای خود آنچه که بنده عرض می کنم حال معنوی است در همین دعا حضرت می فرماید:خدایا همین طور که این ماه دارد به پایان می رسد ما را هم از گناهانمان بیرون بیاور، از سیئات پاکمان کن.
وی در خصوص یکی دیگر از مصادیق سوء حال و حسن حال با اشاره به دعای ابو حمزه امام سجاد (ع) گفت: اینکه آن حضرت می فرماید:خدایا من عمر خودم را در آرزوها و هوا و هوس ها و امروز و فردا کردن ها تلف و فانی کردم این فنای عمر و غرق شدن در هواها و هوس ها و آرزوها این هم سوء حال است نه تنها سوء حال است بلکه اسوء حال است لذا قبلش می فرماید: خدایا من را از این سوء حالی که غرق شدن در هواها و هوس هاست نجاتم بده.
ایشان اظهار داشت: اگر انسان محب دنیا و دنیاپرست باشد دچار این سوء حال می شود سوء حالش این است که همه اش دنبال هواها و هوس هاست می گوئیم اللَّهُمَّ غَیِّرْ سُوءَ حَالِنَا بِحُسْنِ حَالِک خدایا این سوء حالی که من دارم و غرق در هواها و هوس ها هستم این را به حسن حال تغییرش بده و آن حسن حال این است که به جای اینکه تبعیت از هوا و هوسم بکنم مطیع محض اوامر خدای خودم باشم لذا پیامبر بزرگوار اسلام (ص) می فرماید: من بیشتر از آن چیزی که بر شما می ترسم دو خصلت است اینکه انسان همه اش دنبال خواسته های نفسانی خودش باشد و آرزوهای دور و دراز داشته باشد.
خطیب جمعه محلات خاطر نشان کرد: وقتی شما دنبال هوا و هوس ها باشید دیگر از حق تبعیت نمی کنید دنبال حق نخواهید بود و آرزوهای دور و دراز هم باعث می شود انسان آخرت خودش را فراموش کند،سوء حال غرق شدن در هواها و هوس ها هست
وی افزود: امام سجاد (ع) در دعای مکارم اخلاق می فرماید: خدایا تا وقتی حالم خوبه به من عمر بده، حال خوب چیه؟ اینکه من عمرم را صرف اطاعت تو کنم این می شود حال خوب، تا وقتی عمر من صرف اطاعت تو می شود این می شود حال خوب اما اگر عمر من چراگاه شیطان شد این می شود سوء حال بلکه می شود اسوء حال.
ایشان تصریح کرد: سوء حال این است که انسان عمل صالح برای آخرتش نداشته باشد قبرم را آماده نکردم، با عمل صالح فرش نکردم، نداشتن عمل صالح و زاد و توشه آخرت سوء حال می شود و کوله باری سنگین از اعمال صالح خالص برای خدا داشتن و تقوا و زاد و توشه داشتن حسن حال می شود.
حجتالاسلام ربانی در ادامه گفت: مورد دیگر حال یأس است که بدترین حال هاست اینکه انسان مأیوس باشد ما بدتر از حال یأس نداریم چون حال یأس از گناهان کبیره است این که انسان از رحمت و نصرت الهی مأیوس باشد و امیدواری و رجاء به رحمت الهی این حال خوب است لذا امیر مومنان (ع) فرمودند: که بالاترین بلا یأس و ناامیدی هست و یأس یک حال بد است .
وی همچنین گفت: ذکر حال خوب است حسن حال است و غافل بودن از خداوند منان و غفلت سوء حال است.
حجت الاسلام ربانی در خطبه دوم با قدردانی از حضور گسترده مردم در راهپیمایی روز جهانی قدس، با اشاره به پیام شب گذشته مقام معظم رهبری در توصیه به حضور در راهپیمایی قدس گفت: مسئله قدس و مسئله حمایت از مردم مظلوم فلسطین محدود به یک زمان نیست و پایان پذیر نخواهد بود و همانطور که مقام معظم رهبری فرمودند راهپیمایی روز قدس نشانه این است که ملت ایران بر سر اهداف مهم سیاسی و اساسی خود پایدار و با استقامت است این جور نیست که شعار حمایت از فلسطین را بدهد بعد که یکی دو سال بگذرد رها کند.
وی افزود:حمایت از فلسطین، حمایت از مظلوم و مبارزه با ستمگر بوده و ریشه در آموزههای روایی و قرآنی دارد. ما بر سر تکلیف خود مصالحه یا مذاکره نخواهیم کرد. دشمنان باید آرزوی دست برداشتن ما از حمایت از فلسطین را به گور ببرند. حضور مردم در راهپیمایی روز قدس بر اساس تکلیف الهی است و پایان نخواهد داشت.
ایشان افزود: حمایت از مظلوم همواره ادامه داشته و تنها به مردم مظلوم فلسطین اختصاص ندارد و اگر دشمن در جای دیگر هم ظلم کند، از او نیز حمایت خواهیم کرد. دشمنان دائما در حال تبلیغ و القای تضعیف جبهه مقاومت و ایران هستند و القای یأس و ناامیدی می کنند اما حضور ملت بزرگ ما و ملتهای مسلمان در سراسر جهان در راهپیمایی روز جهانی قدس و حمایت از مردم مظلوم فلسطین، نشاندهنده این است که جبهه مقاومت تا به افول نهایی کشاندن استکبار جهانی و نابودی صهیونیسم بر سر آرمان های خودش محکم و استوار ایستاده است.
امام جمعه محلات با اشاره به ۱۲ فروردین روز جمهوری اسلامی اظهار داشت: نظامی که حاصل مجاهدت ها، ایثارگری ها و خون های مقدس شهدای عزیز ماست نظام بسیار مقدسی است خدا را شاکریم که ما را در زمانی قرار داد که در فضای نظام جمهوری اسلامی و حکومت اسلامی و نظام ولایت فقیه نفس می کشیم این نعمت الهی است نعمت الهی شکر می خواهد شکر این نعمت را باید به جا بیاوریم و این شکر نعمت هرچه بزرگ تر باشد شکرش هم سخت تر هست.
ایشان در ادامه از سروران روحانی که برای تبلیغ ماه مبارک رمضان در مساجد و در محافل مشغول به تبلیغ بودند و از هیئت امنای مساجد که زمینه حضور مردم در مساجد و برپایی نمازهای جماعت و مجالس قرآن را فراهم کردند تشکر و قدردانی کرد.
خطیب جمعه محلات با اشاره به در حال انجام بودن ثبت نام حوزههای علمیه، گفت: خانوادهها فرزندان خود را مخصوصا جوانان و نوجوانانی که علاقه و استعداد دارند برای گام گذاشتن در این مسیر نورانی تشویق کنند، پیامبر اسلام (ص) فرمودند: که هر چیزی یک تکیه گاهی دارد تکیه گاه دین اسلام فقه هست اگر کسی وارد این عرصه بشود پایه های این تکیه گاه دین اسلام را محکم می کند مخصوصا اگر با نیت خالص وارد این عرصه بشود چه ثواب هایی بر آن مترتب است.
حجت الاسلام ربانی در خاتمه گفت: امروز نیاز است که برای حفظ میراث گرانبهای ائمه، به تربیت نیروها در حوزه های علمیه توجه شود اگر حوزههای علمیه تعطیل شود، این میراث گرانبها از دست میرود. حوزههای علمیه باید با تربیت نیروهای متخصص به نیازهای روز پاسخ دهند. اگر این تربیت نیرو صورت نگیرد به تکیهگاه دین آسیب وارد میشود.
دیدگاهتان را بنویسید