چهارشنبه / ۲۴ اردیبهشت / ۱۴۰۴ Wednesday / 14 May / 2025
×
رگ حیات کشاورزی استان مرکزی در خطر مرگ
جهاد کشاورزی استان مرکزی

رگ حیات کشاورزی استان مرکزی در خطر مرگ

گنج یابی که به گنج نرسید
فرمانده انتظامی محلات

گنج یابی که به گنج نرسید

جشنواره بیل‌گردانی در نیم‌ور، آیینی سنتی و جذاب ، به عنوان نمادی از پیوند عمیق مردم با طبیعت و منابع آبی،فرصتی برای شکرگزاری و تجدید عهد با طبیعت و همبستگی جامعه است.
  • کد نوشته: 1961
  • منبع: خبرگزاری مهر
  • ۲۹ فروردین
  • 5 بازدید
  • بدون دیدگاه
  • آئین بیل گردانی با سابقه ۲ هزارساله در آغاز فصل کشاورزی به منظور شکرگزاری از نعمت آب و طلب رحمت الهی برگزار می‌شود، نه تنها تلاشی برای پاکسازی جوی‌هاست، بلکه حرکات نمایشی بیل‌گردانان، قدرت و مهارت آن‌ها را به نمایش می‌گذارد و روحیه همدلی و اتحاد اهالی را زنده می‌کند و ریشه در فرهنگ آبیاری و کشاورزی این منطقه دارد.

    بیل‌گردانی نمادی از ستایش الهه آب در باورهای کهن مردم نیم‌ور است و بسیاری بر این باورند که اجرای آن، سبب افزایش برکت و نزولات آسمانی در بهار خواهد شد، این آئین چند روز تداوم دارد و با حضور پرشور اهالی و کشاورزان و ورزشکاران محلی برگزار می‌شود.

    آئین با رژه لایروبانان آغاز می‌شود که با بیل‌های خود در سطح شهر حرکت می‌کنند و تا سکویی ویژه در مرکز شهر پیش می‌روند و در گذشته، این سنت با هدف لایروبی جوی‌ها و آماده‌سازی مسیر آب در زمان‌هایی که مسیرها با گل و گیاهان بسته می‌شد، برگزار و مردم با مشارکت و همکاری، جوی‌ها را پاکسازی می‌کردند و پس از آن، مراسم اصلی آغاز می‌شد.

    در بخش اصلی آئین، بیل‌گردانان که از میان ورزشکاران منطقه هستند، بیل‌هایی به وزن حدود ۳۲ کیلوگرم را به صورت ضربدری و در دو دسته سه و چهار تایی به بالای سر می‌برند و آن‌ها را چندین بار در دو جهت می‌چرخانند. این حرکت نماد قدرت، مهارت و دعای باران است و برخی از آن‌ها تا ۳۰ بار این بیل‌ها را دور سر می‌چرخانند و با فریادهایی مانند «اگر خسته جانی، بگو یا علی»، به نمایش توان بدنی و روحیه همدلی می‌پردازند.

    چرخاندن بیل‌ها به دور سر نشانه حرکت جمعی، اتحاد و همبستگی است و در پایان مراسم نیز به برترین بیل‌گردانان، بازوبند پهلوانی اهدا می‌شود.

    فرماندار محلات در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به برگزاری یکی از کهن‌ترین آئین‌های سنتی منطقه گفت: جشن بیل‌گردانی نیم‌ور از جمله آئین‌های باستانی و ریشه‌دار این منطقه است که پیوندی عمیق با فرهنگ کشاورزی و آغاز فصل آبیاری مزارع دارد.

    حسن خزائی‌پور با اشاره به اینکه آئین بیل‌گردانی همزمان با آغاز زراعت بهاره برگزار می‌شود، افزود: در این مراسم، گروهی از کشاورزان برای لایروبی نهر نیم‌ور تا زمین‌های زراعی اقدام می‌کنند تا آب را به روستا برسانند و به محض رسیدن آب، مردم منطقه با برگزاری جشنی سنتی، شکرانه این نعمت را به‌جای می‌آورند.

    وی بیان کرد: این آئین از سال ۱۳۸۹ به‌عنوان میراث معنوی کشور به ثبت رسیده و هر ساله با شور و حال خاصی در منطقه نیم‌ور برگزار می‌شود و باید اذعان کرد که جلسات هماهنگی این رویداد در فرمانداری برگزار شده و تلاش کرده‌ایم برنامه‌ریزی دقیقی برای اجرای هرچه بهتر این مراسم صورت گیرد.

    فرماندار شهرستان محلات در ادامه تصریح کرد: امسال در کنار برگزاری مراسم اصلی بیل‌گردانی، ویژه‌برنامه‌های فرهنگی، نمایشگاه‌های سنتی و جشن‌هایی در حاشیه این آئین پیش‌بینی شده است تا ضمن معرفی بهتر این میراث ارزشمند، فضای نشاط اجتماعی نیز در سطح شهرستان تقویت شود.

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *